top of page

Ny telemakro fra OM SYSTEM 90 mm 3,5 IS Pro

Som Om System Ambassadør har jeg vært heldig å få teste nyheten. Fra før har vi 30 mm og 60 mm makro fra Olympus. Den bittelille 60 makroen ble et objektiv jeg rask la min elsk på når jeg tilbake i 2018 byttet til Olympus. Det var også den største brennvidden med makro som var å få hos Olympus. Fra å ha nesten ingen dybdeskarphet i det hele tatt med 105 makro med FF, så hadde jeg nå plutselig "mye" dybdeskarphet på Olympus sin 60 makro. Et fantastisk objektiv som jeg bruker mye! Men nå får 60 mm makro hard konkurranse fra den nye 90 mm makroen fra OM SYSTEM!

Utrolige figurer kan dukke opp bare man går nærme nok. Fotografert med OM 1 og 90 mm makro, 1/80 sek iso 400, blenderprioritert.

Bokeh

Makro handler mye om dybdeskarphet og det vi ofte kaller for bokeh, det vil si området som ligger utenfor skarphetsområdet, DOF er en annen betegnelse. Jeg elsker å krype rundt med makroobjektivet å bruke denne deilige uskarpheten til å separere motivet fra for og bakgrunn. Mye av bildet skapes nettopp i de uskarpe områdene, altså i de områdene som vi gjerne kaller for bokeh. Med 90 mm får man automatisk mer deilig bokeh pga av at den større brennvidden, med større brennvidde øker også arbeids avstanden, slik at man kan stå lenger unna, kjekt hvis man jobber med insekter. Husk at hvis man sammenligner med FF så får man et bildeutsnitt tilsvarende en 180 mm, fortsatt med en dybdeskarphet på F/3.5. Så med OM System har man altså krabbet to steg tettere på motivet, bare ved å halvere sensoren. Samtidig som vi fortsatt beholder dybdeskarpheten til 90 mm på 3,5.


Is i bekk. Her hviler kamera i den ene hånden som holder kamera helt nede i vannflata. Litt akrobatikk måtte til fra fotografens side. 90 makro 1/250 sek iso 640 f/3,5.

Synk IS

Det følger med noen utfordringer å jobbe med 90 mm makro, det ene er at man må ha raskere lukkertider en på 60 mm makro. Da kommer det godt med at den nye 90 mm makroen fra OM System har synch IS, altså at bildestabiliseringen er synkronisert mellom objektiv og kamera. Opp til 7 trinns stabilisering. Dette er merkbart! Man kan derfor droppe stativet, og heller krype rundt med kamera i alle mulige vinkler. Og det er jo her mye av moroa ligger, nemlig i det å frigjøre seg fra stativ og bare krype rundt og jakte etter små makro skatter med kamera. Man lærer seg fort hvor grensen går for akseptable lukkertider.

Frossen dråpe i grantre
En frossen dråpe i et grantre vekket min interesse, med 90 makro på F/3,5 kunne jeg stå på behagelig avstand og fotografere og samtidig få en silkemyk bokeh. Håndholdt på 1/60 sek iso 400.

Ekte makro og litt til

For at et objektiv skal kunne kalles et makroobjektiv så må objektet man fotograferer gjengis i «full» størrelse på sensoren. Det vil si at 1 cm i virkeligheten skal avtegnes som 1 cm på bilde sensoren, altså en til en. Det er det vi kaller for ekte makro. Sensoren til Om System er 13x17 mm. Et insekt som er 1,3 cm stort vil dermed fylle hele sensoren. På Full Format vil den fortsatt bare dekke 1,3 cm! Det er fordi sensoren på FF er større og med en til en så kommer man ikke nærmere en dette. Om System sin 90 mm makro har også et ess i erme, ønsker du å gå enda tetter på kan du svitsje over til supermakro. Da får du to til en, det vil si at du kan gå enda tettere på objektet. Takket være autofokus kan man kjøre fokus stabling i kamera, dette er veldig kjekt for å få et enda større skarphetsområde, uten at det går utover bokeh. Selv om stativ kan være å anbefale benytter jeg sjelden eller aldri stativ når jeg bruker fokusstabling også kalt fokusstakking.

Supermakro gir to til en. 90 mm makro f/9 iso 200 1/20 sek på stativ og fokusstabling med 15 eksponeringer, stakket ferdig i kamera. PS Modellen er død og for tilfelle på utlån.

Støtte for konverter Og dersom du ikke er nærme nok med to til en støtter objektivet både 1.4 og 2 x konverter. Med 2X konverter i supermakro modus, ja da får du smått utrolige fire til en i forstørrelse! Autofukus Autofokus jobber raskt og presist med 90 makroen, dette er i mange tilfeller veldig kjekt for å få raskt stilt inn fokus. Iblant kan det være kjekt å ta den siste fin innstillingen med manuell fokus, spesielt dersom man går veldig tett på. Jeg har satt kamera opp slik at jeg kan overstyre autofokus når jeg stiller manuelt på fokusringen, i tillegg har jeg satt knappen ved siden av søkeren, den som man vanligvis bruker til å svitsje mellom øyestyrt og ikke øyestyrt. Denne knappen har jeg satt opp til å aktivere forstørrelsesglasset slik at man kan zoome inn en til en, og dermed kunne foreta kritisk fininnstilling av fokus.

Tett på. OM 1 og 90 mm makro. 1/125 sek iso 800 f/3,5

Værtettet ip 54

Med støv og værtettinger etter standard ip 54 trenger man ikke engste seg for regnvær eler støv. Det gjør at man kan være ute og fotografere i all slags vær uten å måtte tenke på om utstyret blir vått.

Isskulptur, fotografert håndholdt OM 1 og 90 mm makro, blender f/5,6 1/50 sek iso 800.



345 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page