top of page

Skogskjulet i Hov

_C062082-2773web
KJK1004456-4262web
_3212574-62web
K1001488-5681 kopi
foredragweb
_4262672-2595web
_3255958-1031web
P4210988-527web

Fotoskjulet i Hov er helt nytt, det ligger i en gammel storvokst granskog, med et stort vannspeil i front. Vinterstid er vannspeilet fryst, men aktiviteten er like stor og byr på magiske vinteropplevelser mens man sitter både varmt og romslig. Fotoskjulet ligger rett ovenfor den gamle husmannsplassen Haukås. Det betyr enkel adkomst, og ikke mer en tre minutter å gå fra bilen. 

På våren kommer grevlingen frem så snart vårsolen begynner å varme. Grevlingen besøker skjulet jevnlig sammen med en rekke arter som ringdue, svarttrost, måltrost, rødvingetrost, gråtrost, kjernebiter, dompap, rødstrupe, blåmeis, kjøttmeis, spettmeis, granmeis, toppmeis, nøttekråke og opptil elleve ekorn for å nevne noen av de over 20 artene som er observert ved skjulet. Et musvåkpar holder også til i nærheten, de har også vært innom åte som legges ut ved skjulet. Hønsehauken er mer jevnlig på besøk, fra oktober til mars. Også spurvehauken jakter ved skjulet.

hønsehauk, rovfugl

Hva trengs av fotoutstyr

Dammen er ca 7 meter lang og 6 meter bred. En kraftig zoom er å anbefale, gjerne fra 70 mm for å kunne fotografere grevling med litt miljø og speilinger. men en litt kraftigere tele er også kjekt, en zoom er å anbefale, gjerne opp mot 500 mm for FF. Det er mange muligheter for å plukke spennende motiver på litt avstand med en kraftig tele, men det er også kjekt med et kamerahus nummer to hvis man har det. Det gir muligheter for å raskt kunne veksle mellom kraftig tele og en mer moderat tele.

Som nevnt er det kjekt å kunne bruke en kraftig tele for tette utsnitt. Selv bruker jeg Olympus sin 150-400 4.5 med innebygget konverter. Brennvidden her tilsvarer 300-1000 mm på fullformat. Tilsvarende vil en 200-400 mm eller mer være kjekt dersom man har FF. I tillegg kan man ha en fast tele på 500 mm.

Som Olympus fotograf bruker jeg også Olympus sin 40-150 2,8 på hus nummer to. Dette objektivet har en bra rekkevidde og det er lyssterk 2,8. Sammenlignet med fullformat snakker vi om brennvidde 80-300, det betyr at for eksempel en 70-200 2,8 vil kunne være et godt alternativ til hus nummer to. Skulle en større fugl finne på å ta et bad vil man med kraftig tele bare få med hodet på fuglen, grevling og rådyr fyller også raskt søkeren dersom man har en kraftig tele. ønsker man å ha med hele dyret og kanskje litt miljø, så er det veldig kjekt med et alternativ.

For å få de aller beste bildene har jeg plassert kamera lavt, akkurat i høyde med vannspeilet eller isen på vinteren  Det gir et fantastisk lavt standpunkt og herlige tette bilder med en utrolig nærhet til motivet. Med kamera plassert lavt for man også de beste mulighetene for å plassere vinduet i skjulet i perfekt øyehøyde. En slik plassering av vinduet gir et fint utsyn til hele plassen uten at man må strekke seg opp fra stolen. Selv bruker jeg kamera skjermen vridd ut til siden på all fotografering i skjulet. Jeg sitter godt i stolen og bruker skjermen på kamera til å se motivene. Dette vil nok være uvant for de som ikke har brukt teknikken før. Men som sagt, alle mine bilder er tatt på denne måten, og det fungerer strålende!

Skogskjulet-7s.jpg

God plass, panoramautsikt og fire Gimballhoder venter fotografene som kommer til skogskjulet i Hov Søndre Land
Foto: Brynjar Eidstuen.

Ekorn drikker vann ved skogskjulet i Hov Søndre Land

Lavt standpunkt for kamera gir en unik nærhet til motivene, kombinert med vannspeilet får du fantastiske muligheter til skikkelig blinkskudd.                          

_4280717-949-Enhanced-NR kopi.jpg
hønsehauk skogskjulet

Reven lusker rundt skjulet og kan dukke opp når som helst.

Hønsehauk fotograefert ved skogskjulet i Hov august 2022                                       

rådyr

Råbukk portrett.

Øvrig info

Det er et stort og flott toalett i skjulet, samt to veldig gode senger som benyttes i sommersesongen når grevlingen er aktiv. Hvis du lurer på når vi går inn og ut av skjulet så er det avhengig av årstid og soloppgang og solnedgang. I sommerhalvåret, den perioden der solen går ned mellom klokken 21:00 og 22:57 overnatter man i skjulet. Grevlingen kan komme fra 21:00 og utover kvelden, så for å forstyrre minst mulig går man inn i skjulet noen timer før ni. Dette gir noen herlige timer med fotografering av alle de andre artene ved skjulet.

Så står man opp, gjerne en time før soloppgang, Dette er kanskje den fineste stunden man har ved skjulet, svarttrosten synger sin vakre morgensang mens naturen gradvis våkner til liv. De første ekornene begynner å svinse rundt og lyset blir nå gradvis bedre og bedre. Du sitter på første rad som gjest, mens arenaen foran skjulet fylles opp med stadig flere gjester, og er du heldig kan grevling, rev eller rådyr komme ruslende i det skjøre morgenlyset.

Kai Jensen skogskjulet i Hov Søndre Land

Naturfotograf Kai Jensen foran skogskjulet i Hov Søndre Land                                                                           Foto: Brynjar Eidstuen.

Leie av skjul

Veldig mye arbeid er lagt ned for å få så optimale fotoforhold som mulig, både med tanke på foring, bakgrunner kulisser, og ikke minst muligheten for å kunne benytte to kamerahus. Det er også tatt hensyn til hvordan lyset endrer seg gjennom året. Alt er lagt til rette for at du skal kunne ta bilder som virkelig skiller seg ut. Det er god plass til fire fotografer i skjulet, med fire faste senger.
 

Vår/sommer 

Solen står nå opp tidlig og går ned seint, man ankommer skjulet på ettermiddagen og sitter der til solen går ned. Deretter overnatter man i skjulet, står opp tidlig og får med seg en fin morgenøkt.

Høst/vinter
Sakte endrer lyset seg, dagene blir nå kortere og vi vil etterhvert gå inn i skjulet tidlig om morgenen og sitte utover dagen. 
 

Vinterstid er det enda kortere dager med magisk lys hele dagen. En vintertur til skogskjulet vil gi opplevelser for livet, tettere på naturen en dette kommer man ikke!

Ta kontakt for pris og andre spørsmål

Kai Jensen
Tlf: 90693535
mail: kai@gallerikj.no

Gode tilbakemeldinger fra fotografer som har besøkt skjulet

Skjermbilde 2022-07-20 kl. 09.05.40.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 08.59.42.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 09.11.20.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 09.15.30.png
bottom of page