Skogskjulet i Hov

Om skogskjulet.
Når jeg går inn for noe så går jeg all inn, og det gjelder i høyeste grad også når det gjelder fotografering fra fotoskjul. Lys, forgrunn, bakgrunn, alt skal være så perfekt som mulig. Det ligger mye arbeid bak for å få alt til å klaffe, og når blinkskuddet først sitter, så forstår man at dette handler ikke bare om arbeid, det er også en livstil. Og det er vel litt av forutsetningen for å lykkes, nemlig det at man finner glede og lykke ved å kunne jobbe tett på naturen på denne måten.
Naturen gir mye tilbake, det samme gjør fotografene som besøker skogsskjulet. Gleden og lykken fordobles når jeg møter fotografer med brede glis og fulle minnekort etter en dag i skogskjulet. Det gjør meg glad når jeg vet de reiser hjem proppfulle med naturopplevelser etter en opplevelsesrik dag i skogskjulet. Og så har naturverneren i meg også fått sagt noen ord om viktigheten av samspillet i naturen og hva det vil si å drive med regenerativt naturfoto.
Og så skal fotografene ha det godt når de er hos meg, ikke behøver de gå langt bare 80 meter, det er strøm og varme i skjulet, kjøleskap og mikrobølgeovn. Bildene blir nemlig ikke noe bedre av at man sitter sulten og kald og venter på blinkskuddet. Går man tom for strøm på batteriene er det jo kjekt å kunne lade de opp i en stikkontakt i skjulet. I skogskjulet slipper man å tisse på flaske, eller bommelomme i en bøtte, her er det et stort innbydende toalett. Du blir kanskje ikke en bedre fotograf av slik komfort, men du blir heller ikke en dårligere fotograf. Alt er tilrettelagt med universell utforming.
Tilbake til dette med regenerativt naturfoto, hva søren er det for noe. Jo det betyr at man inviterer dyrelivet på besøk tilbake. Dagens landbruk har nemlig ikke lenger plass til småbrukene og setrene slik de ble drevet tidligere. Mange av disse er derfor i ferd med å gro igjen og grantrærne tar sakte men sikkert over der det tidligere var blomsterenger og åpne plasser. Dermed forsvinner de naturlige leveområdene for en rekke rødliste-arter. Nå er vi veldig heldige og eier småbruket "Haukås". Her har jeg lagt ned utallige timer med å re-etablere landskapet og biotopene som tidligere var på plassen. Ved å slå engene med ljå, fjerne grantrær og åpne opp for sollys kommer blomsterenger, insekter og dyrelivet tilbake. Den nye vanndammen foran fotoskjulet erstatter pytter og kulper som tidligere var på eiendommen. Det tok ikke lang tid før dyr og fugler fant veien tilbake og jeg fikk gode fotomotiver.
Og hvordan kan man best oppleve dyr og fuglelivet uten å forstyrre tenkte jeg. En ting er fotoskjul, men det må gå an å gjøre noe mer. Et tre meter langt enveisvindu ble derfor spesialbestilt fra fabrikk, dette er helt crazy og jeg hadde nesten vondt i magen etter at jeg bekreftet ordren. Ville dette fungere, vel det var en lang ventetid før vinduet kom. Og når det endelig var på plass så var det bare, wow!
Med det vinduet trenger du ikke være fotograf for å glede deg over en dag i skogskjulet, med panoramautsikt kan du følge med på nøttekråkene som hamstrer nøtter. Spurvehauken som stuper ned så nøtteskriker og nøttekråker spruter i alle retninger. Svarttrosten som fyller nebbet med meitemark, og grevlingfamilien som plutselig står der i kveldsmørke med en fantastisk speiling. Og når hønsehauken lander ved kanten av dammen for å ta seg en klunk med vann, ja da kjenner man bare på en stor lykke, yes!
Gluggene mot vannspeilet er plassert lavt, slik at du kommer i øyehøyde med dyr og fuglelivet i et fint skogsmiljø. Vannstanden i dammen utenfor kan reguleres inne fra skjulet, slik at du alltid har et perfekt nivå på vannspeilet. Skjulet har 16 fotoglugger, 8 i rommet mot vannspeilet og 8 i et nytt rom bygget mot sør, i tillegg er det fire gode senger i skjulet. Selv om det er plass til 8 fotografer i skjulet vil nok tre fire være passe for å ha litt plass.
Mellom juni og oktober er grevlingene aktive ved skjulet – det gir unike muligheter for fotografene som er på besøk. I denne perioden kommer du til skjulet om ettermiddagen og får en fin kveldsøkt, så overnatter du i skjulet og får en natt-økt på grevling før du avslutter det hele med en morgen-økt. Altså tre økter på en tur.
Fra oktober til april er det rovfuglaktivitet ved skogskjulet med hønsehauk samt musvåk i begynnelsen og slutten av sesongen. Men det kan også skje at musvåken overvintrer. I denne perioden sitter du i skjulet fra morgen til kveld. For de som kommer langveisfra er det selvsagt mulig å komme kvelden før og overnatte i fotoskjulet.

God plass, panoramautsikt og fire Gimballhoder venter fotografene som kommer til skogskjulet i Hov Søndre Land
Foto: Brynjar Eidstuen.

Hønsehauk med flott speiling
Molly, min kone Tone og svigerfar Kjell Rønningen på småbruket Haukås

Ved dammen som er anlagt foran fotoskjulet er det et yrende liv gjennom hele året. Når en ringdue bestemme seg for å ta et bad midt ute i dammen er det bare for fotografene å fyre løs.
Spotlys gjennom skogen gir fantastiske lyssituasjoner, her en spurvehauk som er i ferd med å ta av,
Hva trengs av fotoutstyr
Dammen er ca 7 meter lang og 6 meter bred. En kraftig zoom er å anbefale, gjerne opp mot 500-600 mm. I tillegg kan det være kjekt med et hus nummer to med en litt viere zoom som starter på 70 mm for å kunne fotografere grevling med litt miljø og speilinger.
Selv bruker jeg Olympus sitt kraftige zoomobjekiv 150-400 4.5 med innebygget konverter. Brennvidden her tilsvarer 300-1000 mm på fullformat.
Som Olympus fotograf bruker jeg også Olympus sin 40-150 2,8 på hus nummer to. Dette objektivet har en bra rekkevidde og det er lyssterk 2,8. Sammenlignet med fullformat snakker vi om brennvidde 80-300, det betyr at for eksempel en 70-200 2,8 vil kunne være et godt alternativ til hus nummer to. Skulle en større fugl finne på å ta et bad vil man med kraftig tele fort vekk bare få med hodet på fuglen, grevling og rådyr fyller også raskt søkeren dersom man har en kraftig tele. Ønsker man å ha med hele dyret og kanskje litt miljø, så er det veldig kjekt med et alternativ.
For å få de aller beste bildene har jeg plassert kamera lavt, akkurat i høyde med vannspeilet eller isen på vinteren Det gir et fantastisk lavt standpunkt og herlige tette bilder med en utrolig nærhet til motivet. Med kamera plassert lavt for man også de beste mulighetene for å plassere vinduet i skjulet i perfekt øyehøyde. En slik plassering av vinduet gir et fint utsyn til hele plassen uten at man må strekke seg opp fra stolen. Selv bruker jeg kamera skjermen vridd ut til siden på all fotografering i skjulet. Jeg sitter godt i stolen og bruker skjermen på kamera til å se motivene. Dette vil nok være uvant for de som ikke har brukt teknikken før. Men som sagt, alle mine bilder er tatt på denne måten, og det fungerer strålende!



Gulspurv, en av våre vakreste spurvefugler-

Lavt standpunkt for kamera gir en unik nærhet til motivene, kombinert med vannspeilet får du fantastiske muligheter til skikkelig blinkskudd.

Reven lusker rundt skjulet og kan dukke opp når som helst.

Råbukk portrett.

Øvrig info
Det er et stort og flott toalett i skjulet, samt fire veldig gode senger som benyttes hele året. Hvis du lurer på når vi går inn og ut av skjulet så er det avhengig av årstid og ikke minst avhengig av når solen står opp og går ned. I sommerhalvåret, den perioden der solen går ned etter klokken 21:00 overnatter man i skjulet. Grevlingen kan komme fra 21:00 og utover kvelden, så for å forstyrre minst mulig går man inn i skjulet noen timer før ni slik at man får noen herlige timer med fotografering i kveldslys før solen går ned.
Så står man opp, gjerne en time før soloppgang, Dette er kanskje den fineste stunden man har ved skjulet, svarttrosten synger sin vakre morgensang mens naturen gradvis våkner til liv. De første ekornene begynner å svinse rundt og lyset blir nå gradvis bedre og bedre. Du sitter på første rad som gjest, mens arenaen foran skjulet fylles opp med stadig flere gjester, og er du heldig kan grevling, rev eller rådyr komme ruslende i det skjøre morgenlyset.

Naturfotograf Kai Jensen foran skogskjulet i Hov Søndre Land Foto: Brynjar Eidstuen.

Leie av skjul
Veldig mye arbeid er lagt ned for å få så optimale fotoforhold som mulig, både med tanke på foring, bakgrunner kulisser, og ikke minst muligheten for å kunne benytte to kamerahus. Det er også tatt hensyn til hvordan lyset endrer seg gjennom året. Alt er lagt til rette for at du skal kunne ta bilder som virkelig skiller seg ut. Det er god plass til fire fotografer i skjulet, med fire faste senger.
Vår/sommer
Solen står nå opp tidlig og går ned seint, man ankommer skjulet på ettermiddagen og sitter der til solen går ned. Deretter overnatter man i skjulet avslutter det hele med en fin morgenøkt.
Høst/vinter
Sakte endrer lyset seg, dagene blir nå kortere og vi vil etterhvert gå inn i skjulet tidlig om morgenen og sitte utover dagen. Kommer man langveisfra er det ingen problem å komme kvelden før og overnatte i skjulet.
Vinterstid er det enda kortere dager med magisk lys hele dagen. En vintertur til skogskjulet vil gi opplevelser for livet, tettere på naturen en dette kommer man ikke!
Ta kontakt for pris og andre spørsmål
Kai Jensen
Tlf: 90693535
mail: kai@gallerikj.no
Gode tilbakemeldinger fra fotografer som har besøkt skjulet





