Skogskjulet i Hov

IMG_5726 kopi_edited.png

Fotoskjulet i Hov er helt nytt, det ligger i en gammel storvokst granskog, med et stort vannspeil i front. Fotoskjulet ligger rett ovenfor en gammel husmannsplass, Haukås der min svigerfar bor. Det betyr enkel adkomst, og ikke mer en tre minutter å gå fra bilen. 

Nøttekråke, svartspett og kaia er allerede fotografert ved skjulet sammen med en rekke av mer vanlige arter som ringdue, svarttrost, dompap, rødstrupe, blåmeis, kjøttmeis, spettmeis og ekorn for å nevne noen av artene ved skjulet.
Et musvåkpar holder også til i nærheten og har vært på besøk.

_4285636-5912 kopi.jpg

Et tørst ekorn.

Hva trengs av fotoutstyr

Det er ca 9-11 meter fra der vi sitter til enden av dammen, mens det er bare er to til fire meter ut til sidene av dammen. En kraftig zoom er å anbefale, gjerne 200 mm opp mot 500 mm for FF. Det er mange muligheter for å plukke motiver med en kraftig tele, men det er også mulighet til å sette opp et kamerahus nummer to dersom man har to kamerahus. Det gir muligheter for å bruke et objektiv med litt mindre zoom dersom man plutselig skulle få noe spennende veldig nært.

Som nevnt er det kjekt å kunne bruke en kraftig tele for tette utsnitt. Selv bruker jeg Olympus sin 150-400 4.5 noe som tilsvarer 300-800 mm på fullformat. En 200-400 mm, en 500 mm eller 400 mm vil være kjekke brennvidder dersom du har fullformat. I fotoskjulet får hver fotograf en Gimball vugge til disposisjon for det tyngste objektivet, det er også et mindre kulehode til disposisjon for hus nummer to dersom du har med det. På kulehodet benyttes archa swiss feste, dette er de vanligste festene for objektiver. Det vil si den platen som festes under kamera huset.

Som Olympus fotograf bruker jeg Olympus sin 40-150 2,8 på hus nummer to. Det objektivet har en bra rekkevidde og er lyssterk. Sammenlignet med fullformat snakker vi om brennvidde 80 - 300, det betyr at for eksempel en 70-200 2,8 vil kunne være et godt alternativ til hus nummer to. Skulle en større fugl finne på å ta et bad vil man med kraftig tele bare få med hodet på fuglen, da kan det være kjekt med et alternativ. Eller om  på vinterstid skulle lande en større fugl på isen rett foran fotografen. I tilfelle noe uventet skulle skje kan det være kjekt med et hus nummer to.

For å få de aller beste bildene har jeg plassert kamera lavt, akkurat i høyde med vannspeilet eller isen på vinteren  Det gir et fantastisk lavt standpunkt og herlige tette bilder med en utrolig nærhet til motivet. Med kamera plassert lavt for man også de beste mulighetene for å plassere vinduet i skjulet i perfekt øyehøyde når man sitter, slik at man får fint utsyn til hele plassen. Selv bruker jeg kamera skjermen vridd ut til siden på all fotografering i skjulet. Jeg sitter godt i stolen og bruker skjermen på kamera til å se motivene. Dette vil nok være uvant for de som ikke har brukt teknikken før. Men som sagt, alle mine bilder er tatt på denne måten, og det fungerer strålende!

Skjulet er oppvarmet hele året, det er også toalett i skjulet. 

svartspett hakkespett fugl

Svartspett.

Leie av skjul

Veldig mye arbeid er lagt ned for å få så optimale fotoforhold som mulig, både med tanke på foring, bakgrunner kulisser, og ikke minst muligheten for å kunne benytte to kamerahus. Det er også tatt hensyn til hvordan lyset endrer seg gjennom året. Alt er lagt til rette for at du skal kunne ta bilder som virkelig skiller seg ut.
 

Vår/sommer 

Solen står nå opp tidlig og går ned seint, man kan velge om man ønsker å komme på ettermiddagen og sitte til solen går ned, eller så kan man gjøre som en del velger, nemlig å ta en overnatting i skjulet og få med seg en fin morgenøkt i tillegg.

Høst/vinter
Sakte endrer lyset seg, dagene blir nå kortere og vi vil etterhvert kunne gå inn i skjulet tidlig om morgenen og sitte utover dagen. 
 

Vinterstid er det enda kortere dager med magisk lys hele dagen. En vintertur til skogskjulet vil gi opplevelser for livet, tettere på naturen en dette kommer man ikke!

Ta kontakt for pris og andre spørsmål

Kai Jensen
Tlf: 90693535
mail: kai@gallerikj.no

P4082147-383 kopi.jpg

Ekorn.

_C243612-98foredrag kopi.jpg

Nøttekråke.

_C255088-6425 kopi.jpg

Nøtteskrike.

_4262462-3336 kopi.jpg

Kaie.