top of page

Skogskjulet er åpent hele året. 

Ved skogskjulet har vi mange faste fugler hele året, det er det vi kaller stamfugler; Nøttekråke, nøtteskrike, skjære, dompap, spettmeis, toppmeis, trekryper, kjøttmeis, blåmeis, gulspurv, granmeis, svartmeis, flaggspett, hønsehauk og spurvehauk er noen av artene du kan oppleve hele året igjennom. Ekorn er det bra med ved skogskjulet hele året,  og rådyr er ofte innom, da særlig fra høst og frem mot våren og så rusler det en rev rundt fotoskjulet.

 

På våren får stamfuglene selskap av trekk og sangfuglene våre. Linerle, svarttrost, måltrost, gråtrost, rødvingetrost, bokfink, bjørkefink, rødstrupe, gjerdesmett, kaie, kjernebiter, løvmeis og ringdue er noen av fuglene som nier tilbake. På våren dukker også grevlingen opp, den får mat ved skjulet og er fast gjest frem til okt/nov.

Selv om det er vinter og 25 minus ute, så vil det være godt og varmt inne i skjulet. Alle årstidene er spesielle, magisk vinterlys og snø preger vinteren, som også er høytid for hønsehauk. Våren med yrende fugleliv er en opplevelse, nå vil isen på dammen etterhvert smelte og man får unike speilinger av fugler og dyr som er nede for å drikke eller ta seg et bad. Våren starter i april, og isen går på litt ulike tider hvert år, men fra slutten av april og begynnelsen av mai er det som oftest isfritt. På høsten starter rovfuglsesongen for fult, først med spurvehauk fra august til oktober, nå begynner det også å dukke opp hønsehauk og musvåk. Fra sept/nov starter jeg foring av hønsehauk.

Fra parkering og opp til fotoskjulet er det bare 80 meter å gå på gangvei. I fotoskjulet er det godt med stikkontakter for lading av batterier. I fotoskjulet er det panelovner kjøleskap og mikrobølgeovn. Går man tom for strøm på batteriene er det jo kjekt å kunne lade de opp i en stikkontakt. I skogskjulet slipper man å tisse på flaske, eller bommelomme i en bøtte, her er det et stort innbydende toalett.  Alt er tilrettelagt med universell utforming.

Enten du er profesjonell fotograf eller nybegynner vil du finne deg godt til rette i skjulet. Ofte har jeg mulighet til å bli med i skjulet dersom du ønsker veiledning, det er bare å spørre.

Grevling

Grevling fotografert 13. april 2024 iso 3200 1/50 sek. OM-1 og 40-150 2,8 på 150 mm.

Foto: Brynjar Eidstuen.

God plass, panoramautsikt og fire Gimballhoder venter fotografene som kommer til skogskjulet i Hov Søndre Land. det betyr at du ikke trenger å ta med stativ. Under ser du hvordan hodet ser ut.
 

w1200h816.png

Overnatting

Det er fire gode senger i fotoskjulet, hvis du kommer langveisfra gir du bare beskjed om at du ønsker å komme kvelden før. I sommersesongen er overnatting obligatorisk, da ankommer man på ettermiddagen og fotograferer i fint kveldslys. På sein kveld/natt er grevlingen aktiv, det er videolampe i fotoskjulet som er enkel ¨betjene. Dagen etter avsluttes med en fin morgenøkt med morgenlys. Solen går ned 22:45 og opp 03.51 i midten av juni. Det er helt perfekt for e fin kveld og morgenøkt med overnatting. 

Hvis du lurer på når vi går inn og ut av skjulet så er det avhengig av årstid og ikke minst avhengig av når solen står opp og går ned. I sommerhalvåret, den perioden der solen går ned etter klokken 21:00 overnatter man i skjulet. Grevlingen kan komme fra 21:00 og utover kvelden, så for å forstyrre minst mulig går man inn i skjulet på ettermiddagen slik at man får noen herlige timer med fotografering i kveldslys før solen går ned.


Så står man opp, gjerne en time før soloppgang, Dette er kanskje den fineste stunden man har ved skjulet, svarttrosten synger sin vakre morgensang mens naturen gradvis våkner til liv. De første ekornene begynner å svinse rundt og lyset blir nå gradvis bedre og bedre. Du sitter på første rad som gjest, mens arenaen foran skjulet fylles opp med stadig flere gjester, og er du heldig kan grevling, rev eller rådyr komme ruslende i det skjøre morgenlyset.

Molly, min kone Tone og svigerfar Kjell Rønningen på småbruket Haukås, fotoskjulet ligger rett ovenfor småbruket.

_7230442-181web.jpg
Ekorn drikker vann ved skogskjulet i Hov Søndre Land

Lavt standpunkt for kamera gir en unik nærhet til motivene, kombinert med vannspeilet får du fantastiske muligheter til skikkelig blinkskudd.                          

Hva trengs av fotoutstyr

Dammen er ca 7 meter lang og 6 meter bred. En kraftig zoom er å anbefale, gjerne opp mot 500-600 mm. I tillegg kan det være kjekt med et hus nummer to med en litt viere zoom som starter på 70 mm for å kunne fotografere grevling med litt miljø og speilinger. 

Selv bruker jeg Olympus sitt kraftige zoomobjekiv 150-400 4.5 med innebygget konverter. Brennvidden her tilsvarer 300-1000 mm på fullformat. 

Som Olympus fotograf bruker jeg også Olympus sin 40-150 2,8 på hus nummer to. Dette objektivet har en bra rekkevidde og det er lyssterk 2,8. Sammenlignet med fullformat snakker vi om brennvidde 80-300, det betyr at for eksempel en 70-200 2,8 vil kunne være et godt alternativ til hus nummer to. Skulle en større fugl finne på å ta et bad vil man med kraftig tele fort vekk bare få med hodet på fuglen, grevling og rådyr fyller også raskt søkeren dersom man har en kraftig tele. Ønsker man å ha med hele dyret og kanskje litt miljø, så er det veldig kjekt med et alternativ.

For å få de aller beste bildene har jeg plassert kamera lavt, akkurat i høyde med vannspeilet eller isen på vinteren  Det gir et fantastisk lavt standpunkt og herlige tette bilder med en utrolig nærhet til motivet. Med kamera plassert lavt for man også de beste mulighetene for å plassere vinduet i skjulet i perfekt øyehøyde. En slik plassering av vinduet gir et fint utsyn til hele plassen uten at man må strekke seg opp fra stolen. Selv bruker jeg kamera skjermen vridd ut til siden på all fotografering i skjulet. Jeg sitter godt i stolen og bruker skjermen på kamera til å se motivene. Dette vil nok være uvant for de som ikke har brukt teknikken før. Men som sagt, alle mine bilder er tatt på denne måten, og det fungerer strålende!

Kai Jensen skogskjulet i Hov Søndre Land

Naturfotograf Kai Jensen foran skogskjulet i Hov Søndre Land                                                                           Foto: Brynjar Eidstuen.

Leie av skjul

Veldig mye arbeid er lagt ned for å få så optimale fotoforhold som mulig, både med tanke på foring, bakgrunner kulisser, og ikke minst muligheten for å kunne benytte to kamerahus. Det er også tatt hensyn til hvordan lyset endrer seg gjennom året. Alt er lagt til rette for at du skal kunne ta bilder som virkelig skiller seg ut. Det er god plass til fire fotografer i skjulet, med fire faste senger.
 

Vår/sommer 

Solen står nå opp tidlig og går ned seint, man ankommer skjulet på ettermiddagen og sitter der til solen går ned. Deretter overnatter man i skjulet og avslutter det hele med en fin morgenøkt.

Høst/vinter
Sakte endrer lyset seg, dagene blir nå kortere og vi vil etterhvert gå inn i skjulet tidlig om morgenen mens det er mørkt og sitte til det er mørkt ute. Kommer man langveisfra er det ingen problem å komme kvelden før og overnatte i skjulet. 
 

Vinterstid er det enda kortere dager med magisk lys hele dagen. En vintertur til skogskjulet vil gi opplevelser for livet, tettere på naturen en dette kommer man ikke!

Ta kontakt for pris og andre spørsmål

Kai Jensen
Tlf: 90693535
mail: kai@gallerikj.no

Gode tilbakemeldinger fra fotografer som har besøkt skjulet

Skjermbilde 2023-08-07 kl. 15.09.41.png
Skjermbilde 2023-08-07 kl. 15.15.09.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 09.05.40.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 08.59.42.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 09.11.20.png
Skjermbilde 2022-07-20 kl. 09.15.30.png
bottom of page