top of page
Forfatterens bildeKai Jensen

Den nye OM-1

OM-1 er det nye og mye omtalte toppkamera til OM SYSTEM. En etterfølger til E-M1X og E-M1 MKIII, kamera både føles og oppleves som en sammensmelting med det beste fra begge kamerahusene. Selv ble jeg veldig glad over at størrelsen til E-M1 Mk III er beholdt, det er jo det jeg liker med hele Olympus sitt system, et kamerahus som du tar med deg overalt, et kamerahus der du ikke tenker på størrelse og vekt. Med en 60 makro i brystlomma og en 12-100 på kamera så er man klar for tur.


Mye raskere

OM-1 er et solid bygget kamerahus fra OM SYSTEM, med en helt ny moderne kamera sensor, Quad Bayer Pattern stacked BSI CMOS. OM-1 har også en helt ny dataprosessor som har 60 ganger mer kraft. Fokusstacking i kamera går nå dobbelt så raskt og håndholdt high res tar bare fem sekunder mot 12 sekunder tidligere. Hig Res har for øvrig fått en dedikert knapp, REC knappen er nemlig satt til high res. Dersom du skulle ønske vanlig opptaksfunksjon på REC knappen så kan du lett bytte om på dette. Men jeg fant det utrolig hensiktsmessig å ha den på REC knappen. For det er jo mest bilder jeg tar når jeg er ute på tur.

Håndholdt High Res shot gir meg en fantastisk fil på 8160 pixler x 6120 pixler. Også forbedret dynamisk omfang og opptil to steg bedre iso egenskaper får man ved håndholdt High Res. Iso 200 OM-1 Olympus 7-14 på blender 8 1/40 sek.

Hand held assist

Hand held assistent er en liten smart finesse du kan aktivere slik at du bedre kan kontrollere ustødigheter på lange lukkertider. Spesielt på High Res opptak er det viktig å holde kamera stødig når lukkertiden går ned mot et sekund eller mer. En firkant dukker da opp i søkeren med indikatorer på hver side av firkanten og en prikk i midten. Disse vil røre på seg dersom du er ustødig på hånda. Jeg har brukt denne mye og kan virkelig skrive under på at den virkelig hjelper til at kamera holdes stødig under opptak. Bakfokusknapp

En annen åpenbaring er at man nå har fått en dedikert bakfokuseringsknapp, AF ON, slik at du ikke trenger å programmere om på noe som helst for å bruke bakfokusering, en funksjon jeg vet mange i likhet med meg selv er veldig glad i.


Bedre søker

Den nye søkeren har vært etterlengtet av mange, klarere og mer responsiv er nok et pluss i boka for OM-1.


Video

Også på video er det kommet store forbedringer. Bare ved en ny sensor øker kvaliteten alene, men det er mye mer. C4K/4k, 60p out of 5K oversampling without Corp.

4k 60fps 10bit video.

Støtter H.264 og H.265

Ingen tidsgrense på opptak.

Ny HLG mode gjør set enkelt å gjøre opptak i HDR.

Jeg likte godt at man nå har lagt på en tynn rød ramme under opptak, ingen tvil om at man faktisk tar opp video. Denne kan selvsagt fjernes om man ikke ønsker det. Jeg har gjort noen video opptak og det ser veldig bra ut med det nye kamera.

Værtetting

Kamera har også markedets eneste standariserte værtetting, standard IP53.


Bildestabilisering

Samme høye bildestabilisering som i E-M1X, opp til 8 steg, men nå enda et steg bedre på "Rolling compensation". "Handheldt assist" som er nytt på OM-1 hjelper deg til å holde kamera stødigere på lange lukkertider.


Nytt menysystem

Menysystemet kommer i ny design, med en rekke forbedringer som gjør det enklere å finne frem. Flere funksjoner er nå lettere tilgjengelig. Eksempelvis kan vi se på menyen for fokus stakking.

I oversiktsbilde ser man med en gang hvilke innstillinger som er satt.


Bedre autofokus

Den nye sensoren sammen med den nye og mye raskere dataprosessoren gjør selvsagt også underverker for autofokusen. Bird AF var noe av det første jeg ville teste, så turen gikk ned til Østensjøvannet i Oslo, dette er et optimalt sted for å teste slikt. Det var bare å sette seg ned i vannkanten og vente på at det aller første fjærkledde vesenet skulle dukke opp i horisonten. En stokkand på stive vinger susende rett mot fotografen ble den første forsøksfuglen. Yes, jeg så rask at Øyefokusen låste seg på fuglen og fulgte den. Jeg fikk mange forsøk og i de aller fleste tilfeller hang autofokusen veldig godt på. Men som med alle kamerasystemer så finnes det ikke noe som er 100 prosent i alle situasjoner. Men på de aller fleste av seriene så satt fokuset der den skulle hele veien. Dette er virkelig et stort løft fra E-M1X.

Seinere forsøk på hønsehauk og musvåk i langt mer krevende omgivelser ga meg bilder jeg tidligere ikke forsøkte på en gang

OM-1 og Olympus 150-400 4,5 Iso 800 1/6400 sek

. Renere bildefiler på høy iso

Med ny sensor og raskere dataprossesor leverer kamera både forbedrede raw-filer og et forbedret dynamisk omfang, 0,5 i lyse partier og 0,5 i skygger. Man ser filene har mindre artefakter og en mer naturlig fargepalett og forbedring i detaljgjengivelse på høy iso. OM SYSTEM lover to trinn bedre iso egenskaper. Med iso 6400 i flatt og dårlig lys stilles det store krav til kamera for at detaljer og skarphet blir ivaretatt Jeg er derfor godt fornøyd med såpass til resultat av musvåken som flyr rett mot fotografen i et kontrastløst lys på iso 6400.

OM-1 og Olympus 40-150 2,8 Iso 6400 1/3200 sek f/2,8

OM-1 og Olympus 40-150 2,8 iso 6400 1/5000 sek f/2,8

Bildet over er også tatt med 6400 iso, men fremstår mye renere med mer kontrast og farger. Dette viser bare hvor mye godt lys har og si for et bilde. Når det er lite lys kreves det mer av kamera for å få frem fine detaljer.


Bird AF

En forbedret autofokus som gjenkjenner øyne på fugl gjør hverdagen langt enklere for fotografen som nå bare trenger å konsentrere seg om å komponere bildet, finne øyet på fuglen får kamera ta seg av. Med 1053 fokuspunkter, også helt ut i kantene så trenger man ikke lenger engste seg for at fokuset ikke finner fuglen. Det man derimot kan engste seg for, det er de tilfellene der man raskt ønsker seg et lite fokuspunkt som man selv kan flytte på med Joy stikken istedenfor Bird AF. Dersom fuglen skulle sitte gjemt bak noen strå, eller man kommer i en situasjon der ikke Bird AF fungerer optimalt, så ønsker man å bytte raskt. Jeg har derfor plassert fuglegjenkjenning på AEL knappen, der kan jeg skru den av og på som jeg vil. Man kan også skifte mellom dyr, tog fly og fugl ved å vri på fremre rattet. Men min står på fugl og da er det bare å deaktivere eller aktivere etter behov, superduperkjekt!


Black out free og 120 bilder i sekundet

Nå har vi også fått black out free følgefokus i High speed mode med 50 eller 25 bilder bilder i sekundet og svimlende 120 bilder i sekundet uten følgefokus.

Pro Capture

Tidligere buffret kamera 35 bilder i sekundet, det vil si at kamera ikke lagrer bildet ned på kortet, men lagrer det i minnet og avventer til du trykker ned knappen, først da laster den ned de siste 35 bildene. OM-1 dobler dette til 70 bilder! Når utløser holdes halvveis ned fanger kamera opp alt som skjer, men som nevnt, bildene blir i minnet til du trykker ned utløseren. Dette er helt genialt, man får nå med seg alt som skjer og nå med utrolige 120 bilder i sekundet på Pro Capture H og 50 bilder i sekundet på Pro Capture L, med følgefokus! Med Pro Capture H og 120 bilder i sekundet så går man ikke glipp av noe.

OM-1 og 40-150 2,8. Pro Capture L 50 bilder i sekundet. Iso 3200 1/6400 sek f/2,8

OM-1 og 150-400 4,5. Pro Capture L 50 bilder i sekundet. Iso 8000 1/2000 sek f/4,5

8 000 iso må noen ganger til for å fange det rette øyeblikket. Tatt med Pro Capture L.


OM-1 og Olympus 150-400 4,5 iso 800 1/500 sek

OM-1 og Olympus 150-400 4,5 iso 400 1/640 sek

Oppsummering Veien videre ser lys ut for oss som har investert i Olympus og OM SYSTEM. Nå har vi et kamera med den aller siste teknologien, en 20M Quad Bayer Pattern stacked BSI CMOS sensor og en kraftig dataprossesor True Pic X. Kombinasjonen gir oss en kraftpakke av et kamera. Fordelen med en mindre sensor vokser for hvert steg teknologien går fremover. Og her skjer det mye spennende, blant annet har Sony spennende teknologi på gang, "2-Layer Transistor Pixel tech" er bare en av mange teknologiske nyvinninger som vil gi ytterligere fremskritt i dynamisk omfang og på iso i neste generasjon kamera sensorer. Teknologien går som sagt fremover, men en ting forblir den samme, nemlig sensorstørrelsen. Det gjør også objektiver og kamera fra OM SYSTEM og Olympus, små og lette, akkurat slik jeg liker, perfekt å ta med seg på tur. Jeg er superhappy med en liten kraftpakke av et kamera som kan utvides med batterigrep ved behov. Og ikke minst er det fantastisk at OM SYSTEM nå virkelig viser at de ivaretar arven etter Olympus og tar et stort steg fremover med OM-1.


PS: Alle bildefilene er bildebehandlet i Lightroom oppskarpet og støyredusert fra RAW slik jeg alltid gjør med mine bilder.



564 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page