top of page

Grevlingsommer

Denne sommeren ble noe annerledes en planlagt, det var nemlig litt impulsivt at jeg bestemte meg for å leie ut skogskjulet, og sette opp denne nettsiden. Det har ført til at det nå er aktivitet ved skogskjulet året rundt, og at det ble lite sommerferie på meg. Men man har jo verdens beste jobb, og samtidig er det veldig spennende å følge lysets skiftninger på et og samme sted gjennom året, så her her er det ingen som klager. Og sommerlyset, ja det har overrasket meg positivt, det har vært mange utrolig fine sommerkvelder og morninger. Grevlingfamilien som jevnlig kommer innom skogskjulet har raskt blitt populær blant fotografene som kommer på besøk. Familien består av to voksne og tre unger. Det har vist seg at det ikke bare er grevlingen som setter pris på litt ekstra godsaker nå på sommeren, det gjør også ekorngjengen som nå teller fem stk. De herjer rundt skogskjulet og forundres nok over alt det de finner av godsaker fra epler til nøtter som fotografen har lagt ut til dem. Det samme gjør ringduer, trost, hakkespetter og småfugler som ser ut til å ha funnet seg godt til rette ved skogskjulet.

En nysgjerrig grevlingunge kommer tett på fotografen, denne ungen gikk helt opp til skogskjulet for å drikke vann.

Så langt har alle fotografene som har besøkt skogskjulet fått bilder av grevling, det synes jeg er veldig artig. For når man først har tatt turen, og alt er lagt til rette, så er det jo ekstra gøy at hedersgjestene dukker opp. Grevlingen har dessverre fått et ufortjent dårlig rykte. Den er sosial, renslig og trives best når den får loffe rundt på grevlingvis og jakte meitemark og snegler. En studie av grevling viser at sovestedene om sommeren er av temporær karakter, det vil si at de benytter relativt få netter på samme sted. De har med andre ord flere soveplasser som benyttes.


Man trenger ikke gå langt tilbake i historien for å finne at alle rovdyr og rovfugler ble betraktet som menneskets fiender. Grevling var ikke noe untak og tildels groteske fangst og avlivingsmetoder som nå betraktes som inhumane er blitt brukt. Du blir selvsagt ikke populær i nabolaget når du roter rundt etter mark og snegler i hager eller velter en og annen søppelbøtte. Men man er jo bare en grevling, som lever på grevlingvis. Grevlingen bruker de lange klørne på framføttene til hjelp når småkryp fanges, dette kan resultere i små huller i gressplenen, og fristende matavfall i søppelbøtter kan bli for fristende. I avisene er det overskrifter som selger, "Grevling-rambo tatt av dage", "Grevlingterror","Fire grevling angrep ektepar fra Notodden", "Grevlingflokk angrep sognepresten", dette er bare noen av overskriftene man kan finne i avisene om "grevlingkonflikter". Det at man skulle putte koks i støvlene fordi grevlingen angivelig ikke slipper taket før det knaser, det er også bare tull og vås. En kan spørre seg hvilken grunn en grevling skulle ha for å gå løs på et menneske, nei den vil nok mye heller lunte unna og aller helst bare få være i fred. Når det er sagt så må det også nevnes at grevling har vært uprioritert i forskningssammenheng og at denne anekdoten om koks i støvlene er eneste "kunnskap" mange har om grevling.To søsken som på grevlingvis går med nesa i bakken.


Nå er det grevling i solnedgang som gjelder.


146 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page