top of page

Finjustering av det nye fotoskjulet

Etter godt over tyve år som naturfotograf er jeg fortsatt glad i tette utsnitt av dyr og fugler, men jeg vil også ha noe mer. Tette utsnitt viser, eller sier lite om miljøet der bildet er tatt, og det er jo litt synd, for det er jo fint å vise dyrene i sitt rette element. Veldig ofte kan slike bilder lett bli rotete og litt tilfeldige tatt på sparket der hverken lys eller stemning er opptimalt. For det er jo en gang slik at øynene våre er glade i estetikk, komposisjon, linjer og flater som bygger opp et bilde. Alt dette ble tatt i betraktning når jeg satte i gang planleggingen av det nye fotoskjulet i Hov.

Ekorn i furutre
Veldig gøy å se resultatet av lang planlegging når miljø og lys spiller på lag.

Det viktigst er selvsagt miljøet, rundt skjulet vokser det grov granskog noe som virkelig setter sitt preg på bildene. Også lyset må falle inn fra riktig retning, men ikke bare det, det må også være variasjon i lysets vinkel og retning. Tusen små biter skal på plass for at bildene skal bli best mulig. Bygging og plassering av skjulet er det som danner utgangspunktet for det hele. Plasseringen av skjulet er det ikke mulig å endre på i ettertid, så man skal virkelig tenke lenge og vel igjennom hvordan man plasserer skjulet.

Nøttekråke portrett i fint lys.

Nøttekråke er en flittig gjest ved skjulet, her var jeg heldig når den satte seg på rett sted til rett tid. Med så fint lys og stemning er det bare å zoome tett på som jeg gjorde her.

Nøttekråke speiling
En stor dam gir enda flere muligheter for variasjon, samtidig som det er en viktig drikkekilde for dyr og fuglelivet.

På bildet over var det hasselnøtter som lokket nøttekråka, en vinn vinn situasjon. Fotografen får fine opplevelser og bilder, samtidig som nøttekråka får mat. Igjen ser man denne variasjonen mellom tett på som i det første bilde av nøttekråke på grein, og som på bildet over hvor mer av miljøet er med, samtidig som speilingen gir et ytterligere pluss.

Rødstrupe er en vakker fugl.

På ettermiddagen kommer motlyset og åpner for nye muligheter, spenningen er om fuglene poserer akkurat der man ønsker mens lyset er på det fineste. Vel det med å vente er vi naturfotografer godt vant med.

Herlig posering med krystallklar speiling av ekornet.

Nøttekråke
Skyggen av en nøttekråke

Kaie er et nytt bekjentskap.

Mye finjustering er gjort foran skjulet for at det skal blir så optimalt som mulig. Nå blir det virkelig spennende å se hva de første gjestene ender opp med på brikka.143 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page