top of page
Forfatterens bildeKai Jensen

Fantastisk start på høstsesongen


Hauken har en fleksibel nakke og som vi ser kan den snu hodet 180 grader. Brennvidde benyttet her er 270 mm på OM-1 det tilsvarer 545 mm på FF. Iso 1600 og 1/40 i striregnet.

Dagene er blitt kortere, kveldene mørkere og en ny årstid kryper stadig nærmere. Med nye årstider skjer det også endringer ved skogskjulet, nye arter dukker opp. For noen dager siden satt jeg i skjulet i striregn, nøttekråkene samlet nøtter og ekorn løp frem og tilbake, alt var stille og fredelig. Så plutselig satte nøttekråkene i gang med sitt hese varselskrik, nøtteskrikene hengte seg på med en skarpere varsellyd. Det er plutselig et leven uten like foran fotoskjulet og hjertet banker plutselig litt fortere en normalt. Det er ingen tvil, det må være rovfugl i nærheten, jeg holder nesten pusten mens jeg stirrer ut på plassen foran skjulet som nå er helt tømt for fugler, ekornene klamrer seg til trestammene som stive pinner og lager en lav jamrende lyd. Plutselig som ut av ingenting sitter den der, en nydelig hønsehauk. Det karakteristiske hjertemønsteret i fjørdrakta avslører at dette er en ung hauk. Utifra størrelsen ser man at det er en stor hauk, en hunn som er større en hannen. En hann ble fotografert av en annen fotograf samme dag, det betyr at det er minst to hauker i området, joho. Dette lover godt for fortsettelsen.

Med litt flaks får man flere muligheter med hønsehauken på ulike steder foran skogskjulet. Fotografert med OM-1 og 150-400 på 189 mm. Det tilsvarer 379 mm på FF. Iso 1600 F/4,5 1/15 sec.

Ekorn, fotografert med OM-1 og Olympus 150-400 på 400 mm, tilsvarer 800 på FF. Iso 400 F/4,5 1/125 sek

Med lavt perspektiv kommer man tett på dyr og fuglelivet noe som gir bildet det lille ekstra. Det gir også opplevelsen av å sitte i skjulet en ekstra dimensjon.

Nøttekråke i striregn. OM-1 og Olympus 40-150 på 150 mm 2,8 (Tilsvarer 300 m på FF) iso 1600 1/320 sek

Grevlingene kan komme ganske så tett på. OM-1 og Olympus 150-400 4,5 Tilsvarer 800 mm. Iso 3200 1/25 sek. I Fotoskjulet er det en videolampe som vi bruker til lyssetting.

Grevlingene blir nå mer og mer aktive, utover høsten må de legge godt på seg slik at de er klare for å gå i hi. Dette gjør de i november, da går de inn en vintersøvn og tar ikke til seg mat på flere måneder. Ganske så fascinerende hvordan grevlingen har tilpasset seg vinteren ved rett og slett bare sove seg igjennom den. Men dette er ikke uten risiko for grevlingmor, hun føder barn midt på vinteren i februar/mars. Og har hun ikke fetet seg nok opp vil hun ikke kunne gi melk nok til alle ungene. Hvis man på våren finner død grvlingunger ved et hi kan det være en årsak.

Spurvehauk, OM-1 og Olympus 150-400 4,5 brennvidde 288 mm tilsvarer 577 mm på FF. Iso 400 1/60 sek.

Spurvehauk Dagen før møte med hønsehauken dukket det opp to spurvehauker foran skjulet. Jeg kan love at adrenalinet pumpet godt både hos fotograf og nøtteskrike da de begge begynte å jage nøtteskriker både høyt og lavt. Nøttekråkene fikk heller ikke være i fred, til og med ekornet fikk en av haukene etter seg, rett og slett en heftig opplevelse.

Spurvehauken sperrer opp øynene idet en nøtteskrike suser forbi

Ønsker du å besøke skogskjulet? I skrivende stund er det ledig helgen lørdag 16 sept og helgen 23-24 sept. I oktober er det ledig søndag 15. okt. I ukedagene er det noen flere ledige dager. Det tikker allerede inn bookinger for november og desember, så ønsker man å sikre seg en helg i skogskjulet lønner det seg å være ute i god tid.


For ekornene gjelder det å være årvåkne og følge med.


120 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page