top of page

eventyrlig høst

Oppdatert: 25. sep. 2023

Høsten er godt i gang og det begynner allerede å bli fine høstfarger rundt skogskjulet. Dagene er nå også betydelig kortere, noe som gjør at rovfugl aktiviteten øker. De har kortere tid på seg til å finne mat, og når nattetemperaturen i tillegg synker, så bruker de mer energi på å holde varmen.

Hønsehauken over viste seg å være en skikkelig jeger, noe en uoppmerksom ung flaggspett fikk erfare.

Et intenst øyeblikk for naturfotografene og ikke minst et intenst øyeblikk for den unge flaggspetten som spreller i hønsehaukens klør. Men bilde viser mer, mye mer en at hønsehauken har tatt en flaggspett. Det vi ser er en del av skogens økosystem der hønsehauken spiller en viktig rolle. Toppredatorer som hønsehauk setter en orden i skogen som fugler og dyr innretter seg etter.


Det foregår mer i en fuglehjerne en vi kan ane, fuglene er i stand til å foreta en avveining mellom trusselen fra og nytten av hekkende hønsehauk når de velger sin egen reirplass. En studie utført av finske og norske forskere viser at både småfugl og større fugler som jerpe, er i stand til å dra aktivt nytte av at det finnes hønsehaukreir i skogen. For selv om hønsehauken utgjør en fare for de voksne fuglene, så holder den også reirplyndrere i sjakk i området.

Ved å tolke oppførsel, reaksjonsmønster og lyder fra de andre fuglene og dyrene i skogen lærer skogens innbyggere seg tidlig reglene for overlevelse. De som ikke har lært seg spillereglene får ofte et kort liv i haukeskogen.

En flott spurvehauk hunn i høstskogen foran skogskjulet. I regnvær får man mer mettede farger og et jevnt og dust lys. Spurvehaukene har vært svært aktive nå i høst, og både nøttekråke, nøtteskriker og ekorn har fått seg en liten støkk når spurvehauken setter inn sitt bakholdsangrep. Dette er viktig trening for spurvehauken som imponerer med sin luftakrobatikk. Samtidig er det også god læring for alle de andre innbyggerne i skogen.

Også grevlingene er ute etter godsaker på denne tiden av året, her er det en som står med hodet godt nedi en stubbe på jakt etter nøtter som er lagt ut til fuglene.

En flott voksen hønsehauk i det siste kveldslyset en regnvåt høstdag.

Ekorn slukker tørsten og fotografene får flotte speilinger.

Lysstreif som dette er et kjennetegn ved skogskjulet, og når fugler og lys spiller på lag kan det ikke bli bedre.

Bokfink hunn med fine høstfarger i bakgrunnen.162 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page