Året 2023 har vært et strålende år med fantastisk mye besøk i skogskjulet av fotografer fra både inn og utland. Det er nettopp fotografene jeg har laget fotoskjulet for, og det viktigste for meg er at de som besøker skogskjulet skal få flotte og nære naturopplevelser. Det sies at det man blir glad i, det vil man også ta vare på. Så når det deles herlige bilder av ekorn, grevling, rådyr hønsehauk og nøttekråke i sosiale medier fra fotografene som har besøkt skogskjulet i Hov, så bidrar det også til å hegne om noe av det skjøreste og fine vi har, nemlig naturen rundt oss og alle de som bor der.
Gjennom 12 måneder, fra vinter til vår, og fra sommer til høst har jeg fulgt naturen ved skogskjulet tett.
I januar i år var det kaldt og mye snø med herlig vinterstemning. Ikke mye er råere en å sitte en iskald januardag i det varme skogskjulet og høre hønsehaukens skarpe skrik i den stille vinterskogen utenfor. Du hører den er rett i nærheten og sitter spent med fingeren på utløser knappen til kamera. Du kikker deg rundt, og så plutselig sitter den der på på akkurat den tørrgadden som man hadde drømt om at den skulle sette seg.
Februar kan by på magisk vinterlys, og februar i år hadde vi fire hønsehauker som alle besøkte skogskjulet etter tur. En dag var det tre hønsehauker nede samtidig, det var nesten så man måtte klype seg i armen, er det mulig! På bildet ser vi en av de tre hønsehaukene, den satte seg bare noen få meter foran skjulet og skreik sine hese hønsehaukskrik. Vi som satt i skogskjulet den dagen fikk noen fantastiske nærbilder av hønsehauken og en naturopplevelse av de sjeldne.
Mars, oj, oj hvilken måned det skulle bli! Hønsehaukene var aktive som bare det, men nå ville rådyrene også være med på leken. Med et utenomjordisk lys som fant veien inn mellom trærne og lyste opp hodet på rådyret tenkte jeg på hvor heldig jeg er som får oppleve slike magiske øyeblikk.
I mars 2023 dukket det også opp et musvåkpar som holdt til ved skogskjulet sammen med hønsehaukene. Det ble mye bilder denne måneden av både rovfugler, rådyr, ekorn, nøtteskriker, hakkespetter og småfugl. Og vi er nå bare inne i årets tredje måned!
April er måneden alle trekkfuglene kommer tilbake. Nå fylles skogene med vårsang og dagene blir varmere og lengre. Rødstrupe som dukket opp 28. april hadde nok ikke forventet snø så seint på året. Men våren 2023 var usedvanlig sein.
Rødreven hadde lusket rundt skjulet noen uker, og så plutselig en dag i slutten av april dukket den opp. Veldig stas å ha en så flott rev ved skogskjulet, og flere fotografer har nå fått den på brikka. For hver dag nå så kommer stadig nye trekkfugler tilbake. det er som om skogen har fått nytt liv. Trostens mollstemtemte toner blander seg med rødstrupas herlige vårsang. For en tid, for et liv!
Med skogen fylt opp med liv så åpner vi også damsesongen 2023. Ved dammen får ekorn og andre som er tørste slukket tørsten, mens fotografene får fylt opp minnekortene med flotte speilingbilder. Vinteren er definitivt et tilbakelagt kapittel og nå går det virkelig mot lysere tider. Nøttekråkene holder til ved skogskjulet hele året og gleder seg nok sammen med ekornene over en sommer som nå står for døren.
I juni er dagene lange og vi går inn i fotoskjulet på ettermiddagen. Kveldslyset er fantastisk på denne tiden av året og ofte så overnatter man i fotoskjulet. Med morgenlys allerede klokken 04:00 er det kjekt å ha kort vei fra senga til kamera. På denne tiden av døgnet kan det dukke opp både rev, rådyr og grevling foran skogskjulet. Tørste fugler og dyr benytter muligheten ved dammen til å få slukket tørsten, noe som gir mange fine muligheter for flotte speilingbilder av både fugl og dyr.
Grevlingen kommer ut av hiet om våren og kan dukke opp ved skogskjulet allerede i april. En ny og spennende tid starter nå, grevlingene blir mer og mer vant til skogskjulet og dukker oftere opp også mens det er lyst. Ellers, om natten bruker vi videolys når vi fotograferer grevling. Dette er stjernen ved fotoskjulet som mange fotografer kommer for å se. Og det er en helt spesiell opplevelse når denne krabaten med den gjenkjennelig hvite snuten plutselig står ved vannspeilet. Et halvt år er nå gått og det er utrolig hva vi har fått oppleve så langt av aktivitet foran skogskjulet.
August står med et bein i sommeren og et bein i høsten. Fargene i lyngen begynner så smått og endre seg og grevlingene begynner å bli mer og mer aktive, de skal fete seg opp til vinteren. I august begynner spurvehauken og bli mer og mer aktiv og man kan også få de første besøkene av hønsehauk. I år hadde vi også et forholdsvis sjeldent besøk av skogdue, som attpåtil satte seg midt i dammen og tok seg et bad til glede for oss fotografer som satt i skogskjulet den dagen.
September legger sommeren definitivt bak seg, trekkfuglene begynner å planlegge returen til varmere strøk og dagene bærer med seg klare høstdager. Midt i dammen legger jeg ut hasselnøtter til nøttekråka som forsyner seg villig. På bildet under er det naturlig lys, en spotlight med sollys som treffer nøttekråke mens bakgrunnen ligger i skyggen.
September i år ga meg også noen av de mest dramatiske øyeblikkene foran skogskjulet. En ung hønsehauk viste seg som en meget god jeger som forsynte seg med flaggspett, bokfink, nøtteskrike og ekorn. Ikke nok med at den fikk tak i byttet, men ved flere anledninger satte den seg til på perfekt fotohold og ribbet fuglen den hadde fått tak i.
I oktober er det full fart på hønsehauken som fortsatt er på jakt etter bytte ved skogskjulet. Denne gangen var det ekorn hønsehauken var på jakt etter. Ekornet så ut til å ha god kontroll, men ved flere anledninger var ekornet farlig nærme hønsehauken. Noen ganger så nærme som 30 cm. Ekornet snek seg oppover grantreet der hønsehauken satt og stoppet ikke før den bare var noen ti talls cm unna hauken. Hauken gjorde flere forsøk på å kaste seg etter ekornet men hauken endte bare opp med granbar i klørne.
Året og kavalkaden nærmer seg slutten, vi er nå kommet til november. En måned med et bein i høsten og et bein i vinteren. Sangfuglene er nå fløyet, men standfuglene er igjen ved skogskjulet. Dette er fugler som har tilhold i det tilnærmet samme området året rundt som nøttekråke og nøtteskrike. I år kom vinteren tidligere en noen gang, dette ga mange fine vinterbilder allerede i november.
Så er vi er kommet til årets siste måned desember, selveste julemåneden. Vinteren har virkelig kommet og sjelden har det vært mer snø i desember en det vi har hatt i 2023. En liten flokk gulspurv holder til ved skogskjulet, og til jul i år kjøpte jeg inn noen fuglenek som virkelig var populære. Når nye fotografer besøker skogskjulet setter jeg ut et nytt nek slik at man får de beste mulighetene for besøk av den vakre gulspurven.
Bildet av nøtteskrika er tatt nå i desember på sørsiden av fotoskjulet i et magisk vinterlys. Vinduene er på plass og det er nå klart for fotografer som ønsker å prøve seg med fotografering sørover. Det er mer åpent i den retningen, mer lys, og ikke minst så får man kraftig motlys med de utfordringene og ikke minst mulighetene som det gir.
Gulspurvene fikk pryde julehilsenen i år, men helt avslutningsvis på denne årskavalkaden slutter vi der vi begynte, med årets siste bilde av hønsehauken. Bildet er fotografert 27. desember, en strålende dag med mye aktivitet som ga en fantastisk avslutning på et helt fantastisk år.
Det er virkelig spesielt og stå her ved årets aller siste dag, det er ikke flere kapitler igjen i boken 2023, det siste bildet er lagt ut og vi står virkelig på den aller siste siden. Jeg er strålende fornøyd med bildefangsten for 2023, bildene som er lagt ut i denne posten er bare en liten del av de mange hundretusener av bilder som ble tatt i løpet av 2023. En stor takk skal også rettes til alle dere som har besøkt skogskjulet i 2023! Dere er alle en viktig del av motivasjonen og drivkraften til alt arbeidet som legges ned. Og så er det veldig hyggelig å treffe så mange nye flotte mennesker. Håper å se dere igjen også i 2024.
Bak oss har vi lagt et år fylt med minner på både godt og vondt, foran oss står en helt ny bok som skal fylles. Alle sidene i boken 2024 er like blanke som den hvite vintersnøen som har lagt seg som hvit dekor over det meste av landet.
I mitt bildearkiv er det opprettet en enslig mappe der det står bilder 2024, under denne mappen er det opprettet 12 mapper, en mappe for hver måned. Snart skal mappene fylles opp med bilder, kapittel for kapittel skal et nytt år skrives. Jeg gleder meg og har store forventninger til at 2024 blir et fantastisk år! Godt nytt år alle sammen!
Comments