top of page

Endelig vår!

Oppdatert: 29. mar. 2023

Til tross for tosifret med minusgrader om natten og fortsatt snø i skogen så er det ingen tvil lenger, våren er kommet!

Musvåken har kommet tilbake til Hov, trekkfuglene blant musvåken overvintrer i sørlige Afrika.

De første trekkfuglene har reagert på lengre og lysere dager og har nå vendt tilbake. Det er nemlig lyset som styrer fugletrekket, og ikke snø og kuldegrader. Bokfink, svarttrost og ringduer trasker nå rundt i kulde og snø. De synes nok ikke våren så langt her i Norge er så mye å skryte av. Viste du at artsnavnet til bokfink (Fringilla coelebs) coelebs kommer av det latinske ordet caelebs (ugift, singel). Navnet ble gitt av Linné i 1757 som viste til at bokfink-hunner overvintret sør for Holland, mens hannene ble overlatt til seg selv.

Det har lett for å bli litt krangel mellom bokfinkene.

I helgen satt jeg i skogskjulet i Hov sammen med Thor Waaler og Sveinung Lindaas. Vi fikk oppleve at musvåk paret kom tilbake, et herlig gjensyn som fikk kameraene til å gå varme. Veldig stas og se de flotte rovfuglene på nært hold. Nå skal reiret rustes opp med litt nye kvister, så skal det kurtiseres med tilhørende parring, og i mai legger musvåk hunnen eggene.


Den første dagen i skjulet startet imidlertid med at fem rådyr tuslet innom på morgenkvisten, det ble både portrettbilder og fine bilder av rådyr i skogsmiljø. Bukkene har alt fått fine bastkledde gevir som de feier i april mai.


Hønsehauken var også på plass, men den gjorde seg kostbar og satt og trykket rett bak skjulet utenfor rekkevidde en lang stund. Men etterhvert gjorde den sin entre til glede for tre karer som benyttet anledningen til å fylle kortene med hønsehauk bilder.

Hønsehauk fra skogskjulet i Hov

Og som om dette ikke er nok så er jammen meg grevling familien ute og trasker om natten også. De har våknet fra vinterdvalen og er passelig sultne vil jeg tro etter en vinter i dvale. Så joda det er blitt vår! Nå vil det fylles på med nye trekkfugler jevnlig fremover og skogens vårkor med fløytende dompaper, mollstemt svarttrost og plystrende gulspurver vil snart være komplett!

133 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page