top of page

Et år i skogskjulet

Oppdatert: 31. mai 2021

For en opplevelse det er å kunne sitte på første benk, skjult for fugler og dyr i et lite fotoskjul der jeg kan følge årets gang, fra dag til dag. Lysets skiftninger gjennom året er jo bare helt magisk. Solens posisjon endrer seg gjennom hele året, sekund for sekund. Hvis vi tar dagens nøyaktige posisjon for solnedgangen, så er den 321° nord/vest. Og som vi ser på bildet under er det noen vidunderlige sommerkvelder vi har foran oss. Solnedgangene er på sitt aller fineste akkurat nå, og når nøtteskrika poserer villig som her kan man ikke ha det bedre. Vel soloppgang klokken 04:08 er kanskje bare for de mest ivrige, solnedgang klokken 22:22 derimot er helt innafor.

Nøtteskrike speiling i solnedgang vann skog
Nøtteskrike speiling i solnedgang

Nøtteskrike fotografert fra skogskjulet nå i mai. Også nattaktive dyr som mår og grevling blir overrumplet på denne tiden av året. For det er neimen ikke mye natt og gjemme seg bort i akkurat nå.

Grevling med speiling vann skog
Grevling med speiling

Grevling fotografert fra skogskjulet nå i mai. Solen vil nå fortsette sin"vandring" nordover frem til mandag 21. juni 2021. Da når den sin nordligste posisjon på himmelen. Skogskjulet som jeg fotograferer fra, får da solnedgangen nesten rett i mot, dette gir utrolige muligheter for flotte, spennende motlysbilder. Etter det starter solen sin "vandring" sørover igjen. Den fortsetter sørover helt frem frem til 21. desember og vintersolverv. På denne reisen, frem til vintersolverv skjer det mye, først får vi noen flotte høstdager med fine farger og ikke minst så bruker spurvehauken å kikke innom skogskjulet. Vinteren lurer nå rett rundt hjørnet.

Spurvehauk i høstfarget skog
Spurvehauk i høstfarget skog

Vinteren kan komme så tidlig som i oktober, men det er langt fra vanlig. 20. oktober i fjor kom den første snøen og jeg var raskt på plass i skogskjulet for å forsøke meg på hønsehauk i snøvær. Jeg var heldig og fikk dette bildet som ikke er kroppet noe, det var bare så vidt jeg fikk hele hauken innenfor ramma. Utrolig gøy, og en mektig opplevelse som knytter meg enda tettere på naturen.

Hønsehauk i snøvær vinter skog
Hønsehauk i snøvær

Som vi ser av bildet under kan desember by på mye vær, jeg har aldri opplevd makan til tåke som den dagen bildet under ble tatt.

Hønsehauk i tett tåke skog
Hønsehauk i tett tåke

Hønsehauk fotografert fra skogskjulet 18. desember 2020.

Det er en del av sjarmen, skiftende vær og skiftende lys gjennom året. Og ikke minst er det mange spennende individer som kikker innom skogskjulet. En liten favoritt må jeg jo ta med helt til slutt, nemlig ekornpelle og vennene hans. De holder på rundt skogskjulet hele året og byr alltid på gode fotomuligheter.

Ekorn i vinterdrakt vinter skog
Ekorn i vinterdrakt

Ekorn fotografert fra skogskjulet 18. desember 2020.


Nå som jeg har startet med utleie av skogskjulet vil også andre få mulighet til å ta del i de opplevelsene som jeg har hatt så mange av. Det sies at delt glede er dobbelt glede og det er nettopp slik det føles etter at jeg har hatt min første fotogjest i skogskjulet. Flere gjester kommer i dagene fremover og jeg synes dette er en fantastisk måte å kunne løfte frem vår flotte natur på. For mer info om leie av fotoskjul i Nittedal

115 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page