top of page

Å bytte kamerasystem

Oppdatert: 8. feb. 2022

Å bytte kamerasystem er ikke noe man gjør hver dag, selv har jeg gjort det to ganger. I 2012 fra Canon til Nikon og så i 2018 fra Nikon til Olympus. To bytter og tre systemer. Å bytte system der sensor størrelsen er lik på begge systemer er ikke noen stor greie bortsett fra det økonomiske. Men det å bytte til ett system der sensor størrelsen blir halvert, det er noe helt annet, ikke minst er det jo positivt at man faktisk går i pluss økonomisk.

4. februar 2018 kunngjorde Olympus Norge at de kunne ønske en ny Olympus Visionary velkommen i stallen. Her står jeg sammen med Annika Johansen som ga meg en fantastisk start som Visionary i Olympus.

Det var et vel overveid valg fra min side den gang i 2018, jeg så helt klart at fremtiden ligger i speilløst og ikke minst i mindre og lettere utstyr. Dette ser vi nå at alle kameraprodusenter etterstreber, lettere objektiver og speilløst det er det som gjelder. Men bare Olympus med sin sensorstørrelse er kapabel til å gi deg det samme utsnittet med den halve brennvidden av 24x36 formatet, eller såkalt FF. Jeg så også raskt sammenhengen mellom kortere brennvidder og teknisk kvalitet. Det er langt enklere å håndholde et objektiv som har halvparten av brennvidden, for eksempel en 500 mm istedenfor en 1000 mm. Det er også langt enklere å få et skarpt bilde fra hjørne til hjørne med en 100 mm, en det er med en 200 mm. Olympus har også vist seg å ha markedets beste bildestabilisator som ytterligere påvirker den tekniske kvaliteten. For en pixelpeeper som undertegnede var det en fryd å betrakte filene fra Olympus noe som gjorde valget langt lettere.

Over, makro og nærfotografering med Olympus.

Jeg har aldri sett meg tilbake etter bytte til Olympus, og etter at Olympus lanserte 150-400 4,5 er jeg tryggere en noen gang på at jeg gjorde rett i 2018. Bildekvaliteten er det rett og slett ikke noe å si på, fotografen er fornøyd og en fornøyd fotograf er tross alt det viktigste. Jeg elsker å være ute og ta bilder, fotoglede og entusiasme over den fantastiske naturen vi omgir oss med og ikke minst gleden over å kunne dele bildene med andre er min drivkraft.


Et lite knippe bilder tatt med 150-400 4,5 og 40-150 2,8

Så langt har reisen sammen med Olympus og Om Digital Solutions som nå har tatt over kamera og objektivproduksjonen vært en eneste stor opptur. Fotografisk føler jeg også at jeg har tatt mange steg i riktig retning og utviklet meg som fotograf. En utvikling som kunne vært langt større dersom jeg hadde begynt med Olympus tidligere, for med en rekke innovative løsninger i kamera er det bare fotografen som nå ligger etter.

Over ser man en enkel fremstilling av hva det innebærer å gå nedover på sensorstørrelsen. Når sensorstørrelsen blir mindre, så trenger man mindre brennvidde for å dekke samme utsnitt. Det positive med det er at man kan bruke en mindre blender, en mindre brennvidde og samtidig få raskere lukkertider uansett hvilken brennvidde man bruker.560 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page